Ψηφιακό Μουσείο Ιακωβίδη

afisa

Σε μία δύσκολή εποχή, όπου οι αξίες που ως τώρα στήριζαν την κοινωνία λοιδορήθηκαν και καταπατήθηκαν αναδεικνύο­ντας τα γνωστά φαινόμενα της ασυδοσίας και της δια­φθοράς, αναζητούνται οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε να επαναφέρουμε και να ξαναδώσουμε νόη­μα στις αξίες που χάθηκαν.

Ο Σύλλογος Υποτρόφων του Ιδρύματος Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου που υπηρετεί εμπράκτως την έννοια της αξίας, διοργανώνει μία εκδήλωση ώστε να παρουσιάσει και να γνωστοποιήσει το έργο του και τους τομείς που δραστηριοποιείται επιδιώκοντας την υποστήριξή του από ενεργούς πολίτες που διεκδικούν με σθένος και θέληση να ακουστεί η φωνή τους και επιθυμούν να συμβάλουν στην πρόοδο της κοινωνίας μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου 2012, ημέραΚυριακή και ώρα 12:30, στο Δημοτικό Κινηματογραφικό Θέατρο Χώρας.Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η πρωτοβουλία του συλλόγου για δράση σκοπό έχει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της αδράνειας και της αδιαφορίας, να κινητοποιή­σει τις δημιουργικές δυνάμεις που σήμερα λιμνάζουν αναξιοποίητες και να δώσει στην κοινωνία μια νέα ώθηση αισιοδοξίας και προοπτικής, διαμορφώνοντας νέα πρότυπα ήθους και ποιότητας.

 

Άνδρος: Κίνηση 2η

Στις 10 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Δημοτικό Κινηματογραφικό Θέατρο Χώρας Άνδρου, Ημερίδα – Εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού υπό την αιγίδα του Δήμου. Στην Εκδήλωση συμμετείχαν εθελοντικά ως εισηγητές, επτά επαγγελματίες, μέλη του συλλόγου, διαφορετικών ειδικοτήτων, άριστα καταρτισμένοι και με εμπειρία για τα τεκταινόμενα στην αγορά εργασίας.  Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο Περτέσης Ιωάννης (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών), η Βιταλώτη Καλλιόπη (Ζωική Παραγωγή & Υδατοκαλλιεργειών), η Γλυνού Καλλιόπη (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης), η Παρλιάρου Ολυμπία (Φιλοσοφία, Παιδαγωγική & Ψυχολογία (ΦΠΨ), η Καπετάν Θεολόγου Ιωάννα (Νομική), ο Πέτσας Κωνσταντίνος (Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία) και η Γριμάνη Κατερίνα (Κοινωνιολογία – Οικονομικά της Υγείας και της εργασίας).

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και θερμότατη. Στην Εκδήλωση παρευρέθησαν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και γονείς και καθηγητές. Οι εισηγήσεις των υποτρόφων – επαγγελματιών ήταν στοχευμένες και πολύ συγκεκριμένες σχετικά με τη φύση και τις συνθήκες εργασίας, τα τυπικά προσόντα του εργαζομένου καθώς και τις σωματικές ή/και πνευματικές  ικανότητες δεξιότητες, αξίες, στάσεις, την αναγκαιότητα των μεταπτυχιακών και των εξειδικεύσεων, τις ευκαιρίες απασχόλησης, τη συνεχή ενημέρωση για το επάγγελμα. Επιπλέον, έμφαση δόθηκε στο πόσο σημαντική και κρίσιμη απόφαση ζωής αποτελεί η επιλογή επαγγέλματος. Βασική προϋπόθεση για την επιλογή της σωστής επαγγελματικής κατεύθυνσης είναι να έρθουν στην επιφάνεια και να αναλυθούν με αντικειμενικότητα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον κάθε άνθρωπο, προκειμένου η μελλοντική του εργασία να συμβαδίζει με την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά του και να εναρμονίζεται με τα πραγματικά ενδιαφέροντα, τα ταλέντα και τις ικανότητές του. Απαραίτητη κρίνεται η συνειδητή επιλογή τόσο του επαγγέλματος, που αποτελεί έναν έμμεσο αλλά ταυτόχρονα τον βασικό στόχο του κάθε ατόμου, όσο και των απαραίτητων σπουδών, που αποτελούν έναν ενδιάμεσο αλλά εξίσου σημαντικό στόχο. Έπειτα από κάθε παρουσίαση επαγγέλματος ακολούθησαν ερωτήσεις δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ένας εξαιρετικά εποικοδομητικός διάλογος και να αποσαφηνιστούν θέματα που αφορούσαν το εκάστοτε επάγγελμα. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους μαθητές, συμπληρώνοντας μία σχετική φόρμα, να θέσουν ερωτήματα για επιπλέον ειδικότητες που τους ενδιέφεραν. Τα μέλη του συλλόγου θα φέρουν σε επαφή τους μαθητές με τους επαγγελματίες των αντίστοιχων ειδικοτήτων ώστε να αποσαφηνιστούν οι απορίες των μαθητών. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Δημοτική Σύμβουλος κα Κορκοδείλου, η προσφορά της οποίας ήταν σημαντική για την διεκπεραίωση του  εγχειρήματος.

Ελπίζουμε, η πρωτόβουλη αυτή δράση του συλλόγου του Ιδρύματος Παπαδημητρίου, να αποτελέσει θεσμό και παράλληλα έναυσμα για προβληματισμό και μαζικότερη κινητοποίηση των μαθητών σχετικά με το θέμα της ακαδημαϊκής τους επιμόρφωσης και κατ’ επέκταση της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Τα μέλη του συλλόγου του ιδρύματος Παπαδημητρίου θα είναι πάντα στο πλευρό των μαθητών να τους ενθαρρύνουν να θέτουν προσωπικούς στόχους και να προσπαθούν για την επίτευξή τους.

ΑΦΙΣΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ2

Το παρόν έδωσαν πάλι οι Υπότροφοι Ιδρύματος Ν. Γ.Παπαδημητρίου με μια κίνηση συμβολική στα θέματα του πολιτισμού της Λέσβου. Μοίρασαν για Τρίτη συνεχή χρονιά (πάνω από 1000) μπλουζάκια με το μήνυμα της προσπάθειάς τους για το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης στον μαθητικό κόσμο όλων των λυκείων του νησιού. Το κάθε ένα μπλουζάκι συνοδεύεται από ειδικό ενημερωτικό έντυπο.

Είναι γνωστός ο ιδιαίτερα ευπρεπής και πολιτισμένος τρόπος που οι Υπότροφοι αγωνίζονται για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, που υιοθέτησαν εδώ και τρία χρόνια. Παραστάσεις σε υπουργεία, σε τοπικούς φορείς, στα ΜΜΕ, στον τύπο και γνωστοποίηση του προβλήματος όπου μπορούν εντός και εκτός του νησιού. Με την κίνηση αυτή στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν και άλλους συνομήλικους τους και νέους του νησιού για το θέμα του Θεάτρου που αποτελεί όνειρο και στόχο όλων των Μυτιληνιών.

Το Ίδρυμα Ν. Γ. Παπαδημητρίου θέλοντας να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει περαιτέρω την Λεσβιακή νεολαία, που μπορεί να αποτελέσει την ψυχή και την κινητήρια δύναμη του όλου εγχειρήματος, αποφάσισε και συμμετέχει στα πολιτιστικά προγράμματα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λέσβου. Το ίδρυμα θα βραβεύει την καλύτερη εργασία με την απονομή 2 χρηματικών βραβείων (ένα για κάθε βαθμίδα) στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίσης εκτός των χρηματικών βραβείων ο κάθε συμμετέχον μαθητής θα λαμβάνει και ειδικό αναμνηστικό έπαινο.