Ψηφιακό Μουσείο Ιακωβίδη

Σύλλογος Υποτρόφων του Ιδρύματος

syllogos-ypotrofon

Ο Σύλλογος Υποτρόφων του Ιδρύματος «Νικόλαος Γ.Παπαδημητρίου» ιδρύθηκε το 2001 με πρωτοβουλία των ίδιων των Υποτρόφων. Μέλη του είναι αυτοδικαίως όσοι διατέλεσαν Υπότροφοι του Ιδρύματος από το 1998 και εντεύθεν.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του, η υποστήριξή τους στις σπουδές και τη σταδιοδρομία τους και η ανάληψη πρωτοβουλιών παράλληλων ή συμπληρωματικών εκείνων του Ιδρύματος.

Ο Σύλλογος διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο και ένα μέλος του συμμετέχει στο ΔΣ του Ιδρύματος «Νικόλαος Γ.Παπαδημητρίου».

 

Δραστηριότητες

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ο Σύλλογος δραστηριοποιείται με επιτυχία οργανώνοντας τακτικές συναντήσεις των μελών του, εκδηλώσεις, εξορμήσεις, κοινωφελείς πρωτοβουλίες και προσφορές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες δραστηριότητες του Συλλόγου είναι:

 

* Εκστρατεία για τη διάσωση και ανάδειξη του

Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης

Το 2004 ο Σύλλογος ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής και πανελλήνιας κοινής γνώμης για την ανάγκη διάσωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης, ενός σπάνιου μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που χρόνια τώρα παραμένει εγκαταλελειμμένο, έρμαιο της αδιαφορίας και της κρατικής γραφειοκρατίας.

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου κατάφερε να αναδείξει το πρόβλημα μέσα από συντονισμένες δραστηριότητες και συνεχή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και ήδη προσβλέπει με αισιοδοξία στα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Όλη η προσπάθεια εντάχθηκε, τελικά, κάτω από την «ομπρέλα» του Πολιτιστικού Σωματείου «Διάζωμα» που διευθύνει ο π.Υπουργός κ. Σταύρος Μπένος, στόχος του οποίου είναι η διάσωση και ανάδειξη όλων των Αρχαίων Θεάτρων και Ωδείων της χώρας. Ήδη στη Μυτιλήνη οργανώνεται «κουμπαράς» για τη συλλογή χρημάτων από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί η πορεία του έργου.

 

* Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού

σε νέους μαθητές της Άνδρου

Με πρωτοβουλία της Υποτρόφου Άννα Γριμάνη και τη συνεργασία πτυχιούχων υποτρόφων διαφόρων ειδικοτήτων οργανώθηκε τον Μάρτιο του 2011 το πρώτο σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού στην Άνδρο. Το σεμινάριο αφορά μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου με στόχο τη σωστή αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους και τον αποτελεσματικό προσανατολισμό τους στη σταδιοδρομία τους.

Η πρωτοβουλία, που σημείωσε απόλυτη επιτυχία τέθηκε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Άνδρου και ήδη προετοιμάζονται ανάλογες εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

* ΕΠΙ-ΘΕΣΕΙΣ

Από το Νοέμβριο του 2010, ο Σύλλογος διαθέτει δικό του ενημερωτικό Δελτίο που διακινείται ηλεκτρονικά σε όλους τους Υποτρόφους και σε πολλούς επίλεκτους παραλήπτες.

Οι ΕΠΙ-θέσεις προβάλλουν το έργο και τη δραστηριότητα του Συλλόγου και φιλοξενούν άρθρα υποτρόφων πάνω σε θέματα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής αναπτύσσοντας θέσεις, απόψεις και καινοτόμες προτάσεις.

Το Newsletter εκδίδεται κάθε δύο μήνες και ήδη έχουν κυκλοφορήσει 11 και ένα εξτρά τεύχη.