Ψηφιακό Μουσείο Ιακωβίδη

Λίγα λόγια από τον ιδρυτή

Όταν ολοκλήρωσα ένα κύκλο σαράντα χρόνων πολύπλευρης σταδιοδρομίας στον χώρο των επιχειρήσεων, αποφάσισα να αποχωρήσω και να ασχοληθώ αποκλειστικά με την ανάπτυξη του "Ιδρύματος Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου" το οποίο λειτουργούσε ήδη κάποια χρόνια με την οικονομική υποστήριξη της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας.

Από την ίδρυση του, το 1991, μέχρι σήμερα, οι αρχές και οι αξίες του Ιδρύματος παραμένουν οι ίδιες έχουν όμως επιτευχθεί πολλοί από τους στόχους του, γεγονός που ενδυναμώνει το πνεύμα αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας που μας χαρακτηρίζει. Το όνομά μου, που είναι και το όνομά του Ιδρύματος, συνδέεται με τη Λέσβο λόγω καταγωγής. Ο πατέρας μου γεννήθηκε μεν στη Μικρά Ασία, αλλά και οι δύο γονείς του είχαν γεννηθεί στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στα Χύδηρα. Ο ίδιος επισκέπτομαι συχνά το χωριό, ενώ στη Μυτιλήνη έχω περάσει σχεδόν όλα μου τα καλοκαίρια.

Υπάρχουν επομένως για μένα και ρίζες, και συγγενείς, και δεσμοί στη Λέσβο που με ώθησαν στην ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας: να χορηγούνται, δηλαδή, από το Ίδρυμα Παπαδημητρίου υποτροφίες σε Λέσβιους αριστούχους αποφοίτους Λυκείου που εισάγονται σε ΑΕΙ, αλλά και σε φοιτητές που αριστεύουν κατά τη διάρκεια της φοίτησης του. Μέσα στους μαθητές και σπουδαστές που έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα το "Ίδρυμα Παπαδημητρίου" με υποτροφίες, οι περισσότεροι είναι από τη Λέσβο. Εκτιμώντας την πνευματική παράδοση του νησιού, πιστεύω ότι συντελούμε στη συνέχεια της, με το να ενθαρρύνουμε τα παιδιά στην επιστημονική γνώση.

«Υπηρετώντας με συνέπεια την κεντρική επιλογή του, το Ίδρυμα είναι αφιερωμένο και αφοσιωμένο στους νέους ανθρώπους, στους Άριστους, στους πρώτους, παρέχοντάς τους υποτροφίες και κίνητρα ώστε να συνεχίσουν να αριστεύουν και να πρωτεύουν στη σταδιοδρομία και τη ζωή τους.

Μέσα από αυτή την επιλογή, το Ίδρυμα θέλει να εκφράσει την πίστη του στην αξία της "Αριστείας" σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής, να ενισχύσει τον αγώνα για το καλύτερο, να ενθαρρύνει την προσπάθεια υπέρβασης του κοινού μέτρου και να συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας αντίληψης πρωτοπορίας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας».

Νίκος Παπαδημητρίου


 Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος "ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ" :

  1. Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος
  2. Μαρία συζ. Ν. Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος
  3. Γεώργιος Β. Βασιλόπουλος, Γραμματέας
  4. Ιάσμη συζ. Ευστ. Χατζηευθυμιάδη, Ταμίας
  5. Ελισάβετ συζ. Αγγ. Παλαιολόγου, Μέλος
  6. Κατερίνα συζ. Αθαν. Βλησίδη, Μέλος
  7. Άγγελος Κ. Τσιχριτζής, Μέλος